dijous, 26 de febrer del 2009

L’Olivera de Vallbona de les Monges

Sempre he tingut un vincle amb Vallbona de les Monges, poble on va néixer el pare de la Margarida i on conservem uns quants parents. Uns d’aquests parents tenien el bar de la Cooperativa i en alguna de les festes majors hi havíem anat a donar un cop de mà.
Un dia ens varen dir que a davant de la Cooperativa hi havia fet un centre de treball especial per persones amb mancances, i vaig pensar que devia ser un lloc per fer feines d’aquelles rutinàries que no volen massa especialització.
La meva sorpresa va ser que al cap d’uns anys varen començar a treure vins blancs de molt bona qualitat en unes terres que sempre hi havia vist sembrat i oliveres. Cal dir que l’oli de Vallbona és extraordinari.
Així el Blanc de Serè, el Missenyora, el Blanc de Marges i el Blanc de Roure, són dels vins més interessants elaborats amb macabeu i parellada i una mica de chardonnay.
Ja deia en el meu escrit sobre els Costers del Segre que era una de les D.O.s més extenses i variades del nostre país. Normalment hi trobem vins negres de gran concentració, però podem veure que és també un excel·lent lloc per als vins blancs. Fa poc, el Cristiari de Baldomà n’era una mostra, però el mateix cal dir del Cérvoles blanc, segurament pel seu clima més continental hi trobem aquest punt d’acidesa que molts cops desapareix en altres llocs del nostre país on, si es vol aconseguir un cert grau, aquesta acidesa cau en picat. No és el cas dels vins de la Cooperativa L’Olivera de Vallbona, que han demostrat que amb varietats de casa nostra es poden obtenir uns excel·lents vins blancs.
Un bon vi, si va acompanyat d’intangibles, fa que aquest tingui un major apreci i consideració. L’entorn de Vallbona, amb l’extraordinari monestir cistercenc, i l’estima en l’elaboració dels seus vins que posen les persones especials que configuren aquesta cooperativa, fan que cada cop que, com avui, enceto una ampolla d’un dels seus vins, hi trobo un molt bon vi, però també una emotivitat, tan important, com el propi vi.

1 comentari:

Anònim ha dit...

I tant que es poden obtenir uns excel·lents vins blancs: el Missenyora, de L'Olivera, ha obtingut 92 punts en la Guía Peñín 2010!
www.olivera.org