diumenge, 6 d’abril de 2008

MAS BAUX


El disset de gener vaig començar a parlar dels vins els Països Catalans, posteriorment he parlat dels vins i cellers de la Conca de Barberà, com que em vaig comprometre a parlar de tant en tant d’aquest tema, he pensat en uns celler del Rosselló a la Catalunya Nord perquè la voluntat era fer-ho de tot el territori i perquè a molta gent li sembla que a trenta quilometres de Figueres sigui l’altra banda de mon.
Un cop fa uns quants anys, sentint el programa de Catalunya Ràdio, Postres de Músic, el conductor del programa Josep Mª Solé Sabaté parlava amb l’escriptor Josep Mª Fonalleres dels vins de l’ Empordà i el primer li va dir: “I a la Catalunya Nord ?” i van tirar de tòpic és a dir del moscat de Ribesaltes i el Banyuls, que estan molt bé, però vaig veure la manca de coneixement dels excel·lents vins de taula sobretot negres que s'hi fan. Tot seguit vaig enviar una llarga llista dels millors vins de la Catalunya Nord i al programa següent va esmenar la manca d’informació.
Per mi va ser una agradable sorpresa l’últim viatge que vaig fer a la Catalunya Nord la descoberta de Mas Baux , jo pensava que els millor vins de taula d’aquesta zona es feien a prop dels pobles de Taltaüll, Vingrau o Estagel i no esperava, trobar-me un celler que fes vins de tanta qualitat tocant a mar, en un vell mas de Canet.
El propietari, Serge Baux, tot i que amb dificultat, parla català i això va facilitar el coneixement dels seus vins, el tast i la compra posterior. Els seus vins conjuguen molt bé les varietats tradicionals, garnatxa, monastrell i moscatells amb el shirà i cabernet sauvignon i el moscatell per el vi blanc. Fa un negre sota la denominació d’origen Costers del Rosselló Soleil Rouge ,un altre negre, un vi del país dels Costers Catalans Rouge-Baux, tots dos amb una estada a la bota d’uns quinze mesos, els dos vins sorprenen a la boca per la riquesa que manifesten, amb tanins presents però gens agressius, són uns vins calorosos i plens. El Baux Blond, fet de moscatell, és un blanc que em va sorprendre, dons bona part d’aquest vins que de nas prometen molt i en boca no responen aquesta expectativa, no és el cas d’aquest moscatell, que perdura en boca. Cal dir que també elabora un moscat de Ribesaltes de molt bona qualitat.
Que les fronteres polítiques i mentals no siguin un impediment per gaudir del bons vins que es fan sota la mirada atenta del Canigó