dimarts, 23 de setembre del 2008

Els Rosats

Els rosats és el nom amb què es coneixen els castellers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, però no és de castells del que vull parlar, sinó dels vins rosats. Són uns vins que, potser per la seva curta vida, no són gaire corrents en les nostres taules, però que per mi tenen una època molt bona per ser consumits i tastats i que els fa molt agradables, és l’època que va de la sortida de l’hivern fins a la tardor, que és quan acostumen a estar esplèndids, i són molt interessants per acompanyar el menjar més lleuger de les èpoques més caloroses, com són la pasta, els entremesos o les amanides d’arròs, etc. Una virtut que tenen tots aquests vins és que no fan mal a la butxaca, ja que els podem trobar a un preu molt econòmic.
En un dels meus primers escrits de vins vaig parlar del trepat, aquesta varietat de la Conca de Barberà que dóna molt bons vins rosats, i que majoritàriament és emprat per fer cava rosat, però que també dóna excel·lents vins, com el Blanca·flor de Blancafort a la Conca de Barberà. També la cooperativa de Sarral fa un rosat amb aquesta varietat.
A la cooperativa de Nulles hi podem trobar l’Adernats, un rosat d’ull de llebre i merlot, que està excel·lent . Els que tingueu per costum en aquesta època de l’any de beure tot sovint vi rosat, teniu una bona alternativa amb els del vi a punt, deu fer un mes que han tret un bag in box de tres litres amb rosat d’ull de llebre de la D.O. Tarragona, produït a la cooperativa de Bràfim .
A la D.O. Montsant tenim dos excel·lents rosats: Les Sorts rosat de la cooperativa del Masroig, amb un 85% de garnatxa i la resta carinyena, i el Mas Donís rosat del Celler de Capçanes, aquests dos ja més potents i de vida més llarga.

No acaba aquí la llista de bons rosats, tot i que essent vins de curta durada és millor que busqueu en zones properes, que segur que en trobareu, tant al Penedès com a l’Empordà i la Terra Alta, i fins i tot al Rosselló en trobareu, pensant sempre que, per estar en condicions, el color ha de ser viu i no tirant cap a terrós, que ens indicaria que ja ha perdut totes les olors que fan agradables aquests vins.
Els vins, com en els altres productes del camp, encara que avui dia puguem trobar de tot tot l’any, hi ha coses que són de temporada, no us les perdeu.

1 comentari:

Massitet ha dit...

Benvolgut:
Et deixem aquest comentari per fer-te saber que t'hem inclòs en el llistat de blocs d'enogastronomia en català que fem al bloc Olleta de verdures.
Si creus que no has de ser-hi ens ho dius, val? Que ens agrada tenir el vistiplau de la gent que linkem...

Salut!