dilluns, 8 de juny del 2009

Carinyenes si, Samsó no

Fa un temps vaig parlar del fenomen de la garnatxa blanca i, posteriorment, hi he fet referència en altres escrits, sobretot perquè ens ensenya que una varietat ben treballada pot donar excel·lents resultats .
Un fenomen molt similar ha passat amb la varietat de raïm carinyena, sobretot són interessantíssimes aquestes carinyenes velles que al Montsant i, sobretot al Priorat, donen uns vins d’una finor extraordinària, però d’això ja en parlarem en un proper escrit, perquè abans voldria fer unes consideracions sobre la denominació d’aquest vi, que sempre s’havia anomenat carinyena i, perquè ja hi ha una D.O. a l’Aragó amb aquest mateix nom, s’està introduint la denominació de samsó. El preocupant del cas és que en el diccionari del vi de Xavier Rull i editat per l’Enciclopèdia Catalana, hi diu clarament que el samsó és el nom amb què aquí s’anomena la varietat que a França es coneix com a cinsaut, que precisament en alguns llocs del LLenguadoc és fa servir per suavitzar la fortalesa de la carinyena .
He esta preguntant en alguns estaments i no n’he tret aigua clara, però crec que fóra bo aclarir aquesta qüestió, perquè el canvi de nom em sembla una decisió no gaire meditada, i per fer front a una qüestió purament administrativa i una mica incomprensible, si tenim en compte que al LLenguadoc i al Rosselló hi ha molta carinyena, i la designen amb el nom de carignan.
És com si quan es va deixar d’anomenar xampany el xampany, perquè pertanyia a una D.O. Francesa, l’haguessin anomenat ull de llebre en lloc de Cava.
Jo per la meva part continuaré parlant de carinyena fins que algú em convencí de tot el contrari amb bons arguments.

2 comentaris:

Rafel Pino ha dit...

Totalment d'acord, es més... en soc responsable de l'etiquetat d'un celler i em plantejo de canviar Samsó per carignan que curiosament SI que ho puc posar a l'etiqueta...

joan carles ha dit...

Aixo esuna cosa que hem treu de polleguera, apart deno dir a la carinyena pel seu nom, hem pregunto qui va ser l'iluminat que va posar lo de samsó que es com tu dius una altra varietat.