divendres, 29 d’agost del 2008

Banyuls

Els Banyuls, són uns d’aquells vins que no haurien de faltar a les cases per molts motius: Serveixen per fer reduccions cuinant, és un bon aperitiu, i per postres hi ha Banyuls que lliguen molt bé amb la xocolata.
Le vinyes de Banyuls són espectaculars, uns magnífics costers amb inclinacions semblants al Priorat, però tocant a mar i que recorden el poema de Josep Mª de Sagarra: “vinyes verdes vora el mar” i popularitzada per Lluis Llach, que la va musicar.
Aquests costers d’un sòl extremadament pobre, han fet possible l’arrelament de la garnatxa amb unes produccions molt febles, però de gran concentració, que junt amb el microclima de la zona, fan possibles aquests vins singulars.
De Banyuls, n’hi ha de diferents, tot i que tenen en comú ser vins dolços naturals. Però cal distingir entre els vins en què s’ha conservat la fruita de vi jove i els altres on ja s’ha buscat l’oxidació, posant el vi en garrafes a les teulades i terrats dels cellers. I finalment hi ha els grans crus, que estan almenys trenta mesos en bóta.
De Banyuls, com de Porto, n’hi ha de color roig robí alguns, que donen gustos de fruits cuits, ametlles torrades, cafè, aiguardent de prunes. La millor temperatura de degustació és entre 12 i 15 graus i, a part de fer un bon paper en els aperitius i les postres, també són ideals per als foie gras, l’ànec amb figues i certs formatges.Crec que per la proximitat, paga la pena fer una escapada a Banyuls per apreciar el contingut de l’ampolla, com en un altre nivell passa amb els Priorats, que el terreny tant d’un lloc com d’un l’altre expliquen molt bé el que són aquests vins i els fan mirar amb uns altres ulls.

2 comentaris:

mindchild ha dit...

Si tens ocasió no deixis de visitar el celler Pradal, a Perpinyà (a prop de l'estació de trens). Fan un muscat de Rivesaltes extraordinari!

Anònim ha dit...

Trobo molt interesant el bloc. M`agradaria saber més del vi de Banyuls. Seria molt interesant coneixer la zona , probar els diferents vins i fer tot el posible per donar-ho a coneixer.