divendres, 25 de juliol del 2008

Costers del Segre


Costers del Segre és la denominació d’origen més extensa del nostre país, sense comptar amb la D.O. Catalunya i la D.O. Cava. Tots els vins de qualitat que es fan a les terres de ponent estan emparats per aquesta D.O. Això fa que també s’hi trobi una gran diversitat de vins que l’única cosa que segurament tindrien en comú és el clima continental, hiverns freds i molta calor a l’estiu.
Quan una D.O. és tan gran, hem de parlar de subzones diferenciades, que intentarem més o menys de descriure. Però abans caldria que parléssim d’una singularitat i és que en aquesta D.O. hi ha dues grans propietats. La més gran és Raïmat, a tocar de la franja de ponent, pertanyent a Codorniu i productora de gran quantitat d’una qualitat estàndard molt bona, i pensat per ser presents en bona part dels establiments de restauració del nostre país i a les cadenes d’alimentació. M’he trobat molts cops amb l’anècdota de demanar un vi català i oferir-me l’únic que tenien, un Raïmat. L’altra finca, la més antiga, fundada el 1780, tal com figura a l’etiqueta del seu millor vi, fou creada per ´l'Ignasi Vilanova que feu part dels seus estudis a Bordeus d'on portà uòleg i construí els cellers. El 1982 la família Cusiné va adquirir la propietat i va modernitzar els seus vins, que també són molt presents en el món de la restauració. La importància d’aquestes dues cases fa que aquesta D.O. tingui una presència aproximada del 2% als establiments de restauració de Barcelona, només superada per la D.O. Penedès que per mitjà majoritàriament dels seus blancs, sobrepassa el 20%. La resta de D.O.s catalanes tenen una presència inferior a l’1% en la restauració de la capital del país.

Una de les subzones més interessants és la propera a la serralada de Llena, els pobles de la Pobla de Cérvoles i Vilosell, que donen nom a dos vins, el Cérvoles i el Vilosell que juntament amb el Geol, són dels vins més prestigiosos d’aquesta D.O. que recorden en certa manera, tot i fer-se amb varietats majoritàriament diferents, els Montsant.
La subzona d’Artesa és una de les altres consolidades d’aquesta D.O., amb la interessant vall de Baldomar, amb un microclima especial. I Seró és un altra puntal d’aquesta zona. Verdú, i les valls del Sió i del Corb són taques d’interès de la D.O.
Per acabar la panoràmica dels Costers del Segre, voldria fer una citació entranyable a la cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges, on produeixen vins blancs de gran qualitat, emparant un centre de treball amb disminuïts que han posat tota l’estima en l’elaboració d’aquests vins.
Molts cellers d’aquesta D.O. són mereixedors d’un escrit, i de ben segur que ho faré de mica en mica, però he cregut oportú fer una petita panoràmica d’aquesta zona que, per proximitat geogràfica, vaig seguint amb força interès.